Carucioare bebe

Probabil ca majoritatii vi-se vor parea niste chestii de bun simt, dar cele amintite aici nu le-am nascocit ci chiar le-am vazut la unii parinti.

Acoperirea caruciorului cu paturici sau cearsafuri – Carucioare Periculoase

Unora li-se pare o idee destul de buna sa puna o paturica sau un cearsaf usor pe intregul carucior, incercand sa apere copilasul de razele soarelui. Fiind ca bebelusii sub 6 luni nu pot purta crema de protectie solara, trebuie altfel protejati de razele soarelui in zilele firebinti de vara … astfel unele mamici si unii tatici se gandesc la diferite metode de a tine bebe din carucior in umbra.

La ceea ce nu se gandesc acesti parinti este insa efectule de “termos” care se creaza in interiorul caruciorului acoperit, chiar cu cea mai subtire esarfa sau cearsaf. Aerul din interior se incalzeste la niste temperaturi mari si devine sufocant … ganditi-va ca se creaza acelasi efect ca si intr-o masina cu geamurile inchise care sta in soare.

Svante Norgren, pediatru la Spitalul de Copii Astrid Lindgren din Stockholm, a tinut sa demonstreze acest lucru si a testat un carucior descoperit si unul acoperit cu un material usor ambele tinute in soare. Caruciorul descoperit, la circa o ora si jumatate de stat in soare a ajuns la 22 de grade celsius. Caruciorul acoperit a masurat 34 de grade la doar 30 de minute de stat in soare, ajungand la un alarmant 37 de grade la o ora dupa aceea.

(da este vorba de cercetatori Suedezi de data asta si nu de faimosii cercetatori Britanici)

Sa nu uitam ca bebelusii sunt mult mai vulnerabili la caldura decat copii mai mari sau adultii. In primul rand nu ne pot spune daca le este cald si apoi cei mici transpira mai putin si nu isi pot regla temperatura corpului in mod eficient. Astfel creste riscul de dehidratare si chiar de insolatie.

Pe scurt cateva reguli de protectie solara pentru copilasi:

  • Evitati cat mai mult expunerea directa a copiilor la soare
  • Evitati plimbarile atunci cand soarele este foarte puternic (in general este recomandat ca plimbarile sa aiba loc dimineata, pana in ora 10 si dupa-amiaza, dupa ora 18)
  • Asigurati copiilor o cantitate de lichide suficienta, astfel incat organismul sa fie hidratat. Apa e baza, dar si ceaiurile neindulcite sunt la fel de bune
  • Protejati-le capul si ochii cu palariute si cu ochelari de soare speciali pentru copii (daca chiar vreti sa foloseasca ochelari de soare sa aveti grija la calitatea acestora si protectia UV – daca ochelarii de soare nu sunt buni pot sa dauneze ochilor)
  • Imbracati copiii in haine lejere, din bumbac, in culori deschise, dar care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului (chiar daca e cu maneca lunga, o camasuta lejera din bumbac este de preferat)
  • Folositi creme de protectie solara concepute special pentru copii, cu factor de protectie solara ridicat.

Asa NU: